|
| Autor |
Mesaj |
|
Pop Marius
|
Scris: Vin Oct 08, 2010 1:49 am |
|
Membru din: Lun Iul 26, 2010 2:03 pm Mesaje: 289 Localitate: Targu Lapus
|
|
Cum alegem un pui de mioritic de calitate: Alegerea unui Ciobanesc Romanesc Mioritic de calitate este conditionata de cunoasterea standardului rasei, ce poate fi realizata, evident, prin consultarea literaturii de specialitate, dar mai ales prin participarea la expozitiile chinologice unde, din fericire, se prezinta din ce in ce mai multe exemplare. Cunoasterea standardului, dar si comentariile arbitrilor referitoare la fiecare exemplar in parte, va asigura baza informationala necesara alegerii unui pui de calitate. In prezent se comercializeaza foarte multe exemplare a caror calitate nu poate fi apreciata, din simplul motiv ca proprietarii acestora nu detin acte ce fac referire la ascendenta puilor si aici NU ma refer la crescatorii de elita. In aceste conditii, cumparatorul isi asuma riscul de a achizitiona, la un pret atractiv, un catel frumos, dar care, in timp, se dovedeste a fi atipic rasei. Tocmai de aceea, inainte de a achizitiona un mioritic, va recomand sa luati legatura cu asociatiile chinologice si crescatorii interesati de ameliorarea rasei. Inainte de toate, insa, trebuie sa intelegeti ce presupune detinerea unui asemenea exemplar. Orice viitor proprietar trebuie sa stie ca un mioritic are nevoie de spatiu, de miscare si ca apartamentul nu este nici pe departe locul potrivit pentru cresterea unui astfel de caine. In plus, mioriticul trebuie hranit corespunzator necesitatilor specifice taliei si etapei de dezvoltare, iar hrana trebuie aleasa la sugestia medicului veterinar. Mai mult decat atat, viitorul proprietar trebuie sa inteleaga ca timpul pe care il aloca ingrijirii si educarii mioriticului este foarte important. Consider ca perioada potrivita pentru cumpararea unui mioritic este atunci cand acesta are sapte-opt saptamani, este deja deparazitat, vaccinat, tatuat si este inregistrat in Cartea de Origini Romana. Conformatia anatomica si caracterul constituie criterii la fel de importante, esentiale sunt armonia generala si aplomburile. Sunt de dorit cateii robusti, cu torace bine dezvoltat, cu osatura puternica si capul mare. Armonia corporala trebuie sa se regaseasca si intr-o miscare libera si degajata. Miscarea cateilor este usor dezordonata, dar acest lucru nu trebuie sa insemne o deviere a membrelor din plan. Capul il apreciem cand este masiv, iar botul puternic. Dantura trebuie sa fie corecta si completa. Urechile trebuie sa fie prinse corect, trebuie sa fie suficient de mari pentru a acoperi obrajii. Sunt de dorit ochii de culoare inchisa. Blana trebuie sa fie abundenta atat pe cap , pe corp cat si pe member, sa fie alba cu pete gri sau negre, armonios dispersate pe fond. Foarte importanta este, in opinia crescatorilor masca de culoare care acopera capul. Coada, prinsa destul de sus, in pozitie de repaus trebuie sa ajunga pana la jaret In ceea ce priveste caracterul, putem spune ca mioriticul este un caine vioi. Se integreaza perfect in familie si iubeste copiii. Si totusi nu putem trece cu vederea faptul ca de foarte multe ori catelul este cel care isi alege stapanul. Pentru ca puii de mioritici sunt irezistibili, cei interesati sa adopte un astfel de exemplar nu reusesc sa ia o decizie obiectiva. De altfel, viitorii stapani trebuie sa se hotarasca de la inceput ce isi doresc, un companion pentru familie si un paznic al curtii sau un viitor campion al expozitiilor chinologice dar indubitabil putem sa le alegem pe amandoua. Cunoscand dorintele cumparatorilor, crescatorul are obligatia de a le recomanda exemplarul potrivit si de a-i informa cu privire la potentialului catelului ales. Celor care doresc sa achizitioneze un catel promitator, cu a carui valoare sa se mandreasca in expozitiile canine, le recomand sa se informeze indeaproape inainte de a lua decizia de a-l adopta.
|
|
 |
|
 |
|
Andrada Alb
|
Scris: Lun Dec 20, 2010 11:04 pm |
|
Membru din: Mie Aug 11, 2010 9:38 pm Mesaje: 88 Localitate: Cluj-Napoca
|
[quote="ionut ungheanu"]Ar fi interesant sa puna cineva poze cu caine si sa le explice la toti cei care nu stiu fiecare parte a corpului pt a stii ce inseamna [i]crupa,stop,greaban si altele Aici este un site despre anatomia cainelui si nu numai cu desene si desectii facute de cei mai renumiti anatomisti Ellenberger si Baum sunt extraordinare Trebuie doar sa selectati specia si ce parti ale corpului vreti sa vizualizati,aveti literele trecute pe animal daca dati click va apare cum se numesc oasele,muschii etc. http://www.images4u.comI
|
|
 |
|
 |
|
victortoma90
|
Scris: Lun Feb 07, 2011 11:04 am |
|
|
|
buna ziua,am cumparat de curand un pui de mioritic,are cinci saptamani,numai ca am o nelamurire,are picioarele albe,botul maro o pate alba pe spate,in rest e negru,e in regula?
|
|
 |
|
 |
|
ionut ungheanu
|
Scris: Lun Feb 07, 2011 12:45 pm |
|
|
|
Din ce spune-ti dv nu prea este in regula.daca are trufa maro nu este deloc in regula pt ca nu este in standard nici daca este negru nu este in standard dar daca va doriti un caine pe care nu-l duce-ti la expozitii nu aveti de ce sa va faceti probleme, sanatos sa fie.Sa stiti ca mioriticul isi schimba culoarea pana la maturitate va spun cum s-a intamplat la catelusele mele si parca userul Albici a dat exemplu unul din cainii dumnealui care atunci cand era mic era gri cu f putin alb dar cand s-a facut mare era alb cu pete gri deci din punctul asta de vedere mai puteti spera.poate puneti si niste poze cu micutul sa vedem si noi cum arata.sa va traiasca si sa creasca frumos.
_________________ canisadetohan.ro
|
|
 |
|
 |
|
tanase_traudi
|
Scris: Dum Iul 24, 2011 8:35 am |
|
|
Buna,as dori sa achizitionez si eu la sfarsitul acestui an un pui ciobanesc mioritic mascul in jur de 300 euro de la o canisa,cine imi poate oferi un pui la acest pret va rog frumos sa-mi scrieti pe adresa de mail : tanase_traudi@yahoo.com Multumesc!
|
|
 |
|
 |
|
tanase_traudi
|
Scris: Dum Iul 24, 2011 8:56 am |
|
|
|
Ma scuzati! trebuia sa postez acest anunt la ,,vanzari/cumparari" va rog frumos sa-mi mutati acest anunt. Multumesc!
|
|
 |
|
 |
|
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori |
| |
|
|
Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
 |