www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Intretinere » Intrebari de la incepatori

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Alegerea puiului de mioritic
 Mesaj Scris: Lun Noi 23, 2009 8:49 am 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Ce particularitati are mioriticul si de ce anume va trebui sa tinem cont la alegerea puiului ?

Sus 

Subiectul mesajului: Re: Alegerea puiului de mioritic
 Mesaj Scris: Lun Noi 23, 2009 9:06 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

Fara suparare eu cred ca alegere nu depinde doar de om, depinde si de catel de aceea in cazul in care doriti sa va luati un mioritic si acesta este de peste 3-4 luni vedeti cat de deschis este catelul catre dumneavoastra lasati-l pe el sa va aleaga.

Sus 

Mesaj Scris: Lun Noi 23, 2009 9:33 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Ai dreptate Basilsan, conteaza foarte mult cat de sociabil este puiul de mioritic , doar ca depide si pentru ce ne dorim un mioritic, daca-l vrem numai pentru companie/paza intr-adevar nu cred ca trebuie sa fim exagerat de selectivi, se va tine cont mai mult de atasamentul pe care-l arata fata de om.
Alta discutie avem daca ni-l dorim si pentru expozitii. Nu trebuie sa cedam primului impuls. Ce ne facem daca puiul care vine primul spre noi si ne trage de sireturi la examinarea dentitiei vedem ca prezinta prognatism inferior ?
Exista acele teste clasice de evaluare a unui pui , universal valabile, prezente in diferite publicatii despre etologia canina sau despre dresaj: testul de dominanta, plasarea puiului intr-o zona complet necunoscuta si urmarirea reactiei lui, se vede astfel dorinta lui de a explora, testarea la zgomote noi, amplasarea in zona lui "de siguranta" a unor obiecte noi si urmarirea reactiei s.a. toate aceste teste ne ofera informatii despre potentialul unui catel, va corespunde el sau nu scopului nostru?

Sus 

Mesaj Scris: Lun Noi 23, 2009 10:50 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

De multe ori prieteni de-ai mei care se hotarasc sa-si ia un catel ma cheama pe mine sa-i ajut sa aleaga. Nu sunt experta, dar majoritatea din ei sunt complet afoni si atunci ii ajut cu tot ce stiu.
Prima data ma uit de la distanta, nu stau printre ei. Le observ vioiciunea, pofta de viata. Daca sunt apatici cu siguranta e semn rau. Apoi intru intre ei si-i las sa faca ce vor ei. Mai arunc cheile sau monede pe jos, bat din palme, ii strig. Abia apoi trec la palpat, verificat dintisori, ochi, urechi, fund, degete.
Un pui sanatos trebuie sa fie curios, jucaus, tupeist. Ei inca nu au dezvoltat la 2-3 luni spiritul de conservare. Daca e fricos, timid, e clar ca e genetic (e posibil ca si crescatorul sa aiba o vina, sa tipe la ei sau sa ii bata, dar la crescatorii seriosi nu prea se intampla asta, cu mici exceptii :mrgreen: ) Pentru mine temperamentul conteaza enorm.
Daca il vrem pentru show, atunci e un pic mai dificil. Puii nu au un echilibru foarte bine dezvoltat si calca pe jareti, se impiedica des, etc. Muscatura, desi ar putea parea corecta la 2-3 luni, exista sanse ca aceasta sa isi schimbe forma pe masura ce creste. De multe ori am vazut pui de 5-6 luni cu muscatura in foarfece ca la 15 luni sa-i vad mai apoi cu cleste. Deci din punctul asta de vedere e cam ca la loterie si atunci trebuie examinati mai intai parintii pentru a ne putea forma o idee despre cum va arata puiul la maturitate.

Sus 

Mesaj Scris: Lun Mar 29, 2010 11:11 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

particularitatile dupa care se aleg mioriticii sint urmatoarele:osul de la ceafa trebuie sa fie pronuntat.de mic are o osatura puternica.botul mai mic decit capul.labe mari puternice. culoare.alb,vinat,gri alb+negru,urechi potrivite.cunoasteti sigur ca mioriticul este inrudit cu lupul (de aici spiritul de haita ) deci inca odata repet osul de la ceafa f pronuntat nu-l au decit ciobanestii ursul si lupul.

Sus 

Mesaj Scris: Dum Sep 12, 2010 10:08 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Buna ziua.Va rog sa ne spuneti noua ince[patorilor cum putem alege un pui de mioritic dupa dinti.Va rog daca se poate sa puneti si poze cu exemplare care au dintii cum trebuie.eu unu sunt f interesat de acest lucru pt ca am inteles ca la concursuri este un criteriu eliminatoriu.va multumesc anticipat.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Sep 14, 2010 8:30 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

In principiu trebuie sa te asiguri ca are cei patru canini si cate sase incisivi pe ambele maxilare. dintii de lapte sunt micuti si nu sunt stransi unul langa altul ca si cei definitivi. E de preferat o aliniere frumoasa a lor. Ca si "muscatura" trebuie ales ca sirul incisivilor superiori ca calce in fata celor inferiori sau chiar sa aiba un spatiu de cca un milimetru intre ele pentru ca la apritia celor definitivi sa fie un spatiu "de rezerva" pentru a nu se dezvolta in cleste.
Recunosc ca problema premolarilor de lapte nu am studiat-o pentru ca nu am avut probleme cu ei. :oops:
In functie de varsta la care analizezi catelul acesta poate prezenta "stirbaturi" daca e in perioada schimbarii dintilor.
Cred ca o corectitudine a muscaturii e cel mai greu lucru de garantat la mioritici. Destule muscaturi apreciate ca fiind corecte la pui ajung in cleste sau chiar in prognatism la maturitate .

Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Sep 14, 2010 10:28 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

asa este corect?
Imagine

Sus 

Mesaj Scris: Sâm Sep 25, 2010 6:11 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

PTR IONUT UNGHEANU:DA
Imagine

Sus 

Mesaj Scris: Sâm Sep 25, 2010 7:22 pm 
Neconectat
Experimentat
Experimentat

ionut ungheanu scrie:
asa este corect?
Imagine

Parerea mea ca nu este corect .

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Prima pagină » Intretinere » Intrebari de la incepatori