www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Intretinere » Alte probleme de intretinere

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Mesaj Scris: Dum Dec 13, 2009 6:13 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Tot ma intrebam daca are vreo importanta in dezvoltarea puiului faptul ca se naste toamna, toamna tarziu spre iarna sau primavara. Nu stiu daca e intemeiata temerea mea, dar am impresia ca cei care se nasc in sezonul rece nu beneficiaza de radiatia solara din plin si is cam “infrigurati” si cu posibile carente in dezvoltarea fizica fata de cei care se nasc primavara si pe care ii asteapta in primele luni o viatza pe picior mare. Plus ca mai exista si riscul de a muri din cauza frigului daca puii is mici mici. Oare conteaza sau nu ?

Sus 

Mesaj Scris: Dum Dec 13, 2009 8:49 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Daca le asiguri conditiile necesare nu se va simti diferenta dintre un pui de iarna si unul de vara. Adica un loc de fatare bine izolat si cu o temperatura de vreo 20 grade, apoi de la trei saptamani cand incep sa iasa din cuib sa aiba o zona uscata destul de mare ca sa se joce. De la 6 saptamani pot sa iasa in curte si daca ploua sau ninge, dar cand "zgribulesc" sa aibe un loc uscat unde sa se retraga. Pentru crescator insa e mult mai usor un cuib de primavara/vara de intretinut.
"Plus ca mai exista si riscul de a muri din cauza frigului daca puii is mici mici. " asa-i exista pericolul, de aia nici nu se pune problema unei fatari de iarna fara un loc de fatare incalzit.

Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.

Sus 

Mesaj Scris: Lun Dec 14, 2009 8:17 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

O parte din energia dezvoltata de hrana ingerata va fi directionata spre termoreglare. Asta ar fi prima deosebire intre cuiburile de iarna si cele de vara. E posibil ca datorita acestui lucru puii "de iarna " sa fie o idee mai mici decat daca ar fi crescut in sezonul calduros, putem interveni ,odata prin asigurarea pentru femela a unei hrane de tip Performance, cu un continut energetic ridicat, care sa compenseze pierderile , iar din a treia saptamana de viata sa le dam si puilor o hrana echilibrata si de calitate.
Exista tot felul de credinte populare, cum ca puii nascuti iarna sunt mai rezistenti, au vitalitate mai mare. In parte este adevarat.
In cazul mioriticilor, am vazut pe la stani cuiburi care s-au nascut la minus 8 grade Celsius fara a le asigura conditii deosebite, doar un adapost izolat cu materialele existente in preajma, pe cat posibil lipsit de curenti, e adevarat ca mama avea instinctele materne foarte bine dezvoltate si in primele zile trebuia sa i se duca vasul cu hrana la nas, altfel nici nu iesea de pe pui. Mioriticul este o rasa rezistenta, perfect adaptata conditiilor climaterice din Romania, am vazut, nu de putine, ori cum femelele de mioritic, avantajate si de roba lor, practic acopera puii aproape in intregime .
Cred ca prima saptamana de viata este cea mai critica in dezvoltarea cateilor, atat iarna datorita temperaturilor scazute si uneori chiar vara , atunci cand temperatura depaseste 30 grade C, stim cu totii ca si caldura in exces dauneaza chiar mult puilor, dar mai ales mamei prin scaderea secretiei lactate , iar in final tot puii au de suferit datorita acestui aspect.

Sus 

Mesaj Scris: Joi Dec 17, 2009 10:11 am 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Care este perioada de refacere a femelei după o fătare ? Am înteles că se recomandă a fi dată la montă în jurul vârstei de 2 ani, dar după acea vârstă care este frecvenţa potrivită a cuiburilor? Nu este afectată calitatea puilor sau sănătatea căţelei dacă femela este montată de fiecare dată când intră în călduri? Sau dacă e programată genetic astfel, poate duce fără probleme?

Sus 

Mesaj Scris: Joi Dec 17, 2009 7:58 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Perioada de refacere depinde de mai multi factori: numarul de pui pe care i-a crescut femela respectiva, la ce varsta au fost intarcati puii, alimentatia de care a beneficiat pe perioada gestatiei si alaptarii puilor, daca ultimul cuib a fost unul consecutiv, varsta femelei s.a.
Pentru a nu-i opri cresterea si pentru o obtine niste produsi corespunzatori, bine ar fi sa fie montata cel mai devreme la al doilea ciclu de calduri. O frecventa potrivita a cuiburilor este greu de stabilit, din nou trebuie sa fac referire la factorii enumerati mai sus.
Nici intr-un caz nu trebuie montata o femela la fiecare ciclu de calduri , din motive evidente, chiar si o persoana neinitiata cred ca le-ar intui care sunt ele !
Instinctul de conservare a speciei este foarte dezvoltat , el primeaza comparativ chiar cu cel de supravietuire, adica indivizi care sunt foarte prost intretinuti, care beneficiaza de o alimentatie precara, vor cauta sa perpetueze specia, sa de-a nastere la urmasi, chiar in conditiile descrise mai sus, indiferent daca produsii rezultati vor avea hrana sau nu. Nu trebuie sa lasam natura sa-si urmeze cursul daca nu suntem convinsi ca partenerii folositi la o monta vor da nastere unor produsi viabili, sanatosi, care sa aduca un progres pentru specia unde sunt incadrati si nu in ultimul rand pentru rasa lor.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Feb 17, 2010 9:41 am 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Eu cred ca mioriticii inca mai sunt caini rezistenti.
Barac s-a nascut intr-o balta, in plina ploaie rece de noiembrie. Abia la cateva ore a fost gasit de crescator, cand s-a intors de la lucru, si chiar daca l-a mutat cu ma-sa cu tot in tarcul-maternitate, el tot reusea sa se tarasca si sa gaseasca un loc mai rece. Si cred ca de aia detesta caldura si prefera sa doarma in ploaie, ninsoare, sa topaie in balti sau in noroi.
Si s-a dezvoltat bine.
Parerea mea e ca mioriticii nu trebuie menajati (decat atunci cand sunt prea mici sau prea batrani) ci caliti. Un caine sanatos daca e menajat atunci se da peste cap si metabolism, si organism si tot ceasul lor biologic, pe care natura l-a modelat in decursul atator ani, astfel incat sa poata face fata celor mai neprielnice conditii de trai. Ar fi rusinos ca un caine creat pentru astfel de conditii sa dardaie iarna la -20 de grade... :roll:

Sus 

Mesaj Scris: Mie Feb 17, 2010 12:46 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Puii dintr-un cuib de primavara sunt in avantaj:
Lupii se imperecheaza in ianuarie - februarie, asadar LUPOAICELE FATA PRIMAVARA (la fel si majoritatea salbaticiunilor) - si "natura" nu greseste! La caine a aparut posibilitatea de a avea pui de doua ori pe an si in perioade aleatorii datorita faptului ca beneficiaza de ingrijirea omului. Pe la tara (vorbesc de cainii carora nu li se acorda mare atentie) se tin catei nascuti primavara, pentru ca au mai multe sanse sa traiasca si sa se dezvolte. Chiar si bine ingrijiti de om, puii ce-s mici in iarna tot au de indurat frigul.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Feb 17, 2010 1:05 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

sorin iacob scrie:
O parte din energia dezvoltata de hrana ingerata va fi directionata spre termoreglare. Asta ar fi prima deosebire intre cuiburile de iarna si cele de vara.

haiduc scrie:
Daca le asiguri conditiile necesare nu se va simti diferenta dintre un pui de iarna si unul de vara................ nici nu se pune problema unei fatari de iarna fara un loc de fatare incalzit.

Cei doi au perfecta dreptate. Cu singura "modificare" din partea mea: Asta ar fi SINGURA deosebire intre cuiburile de iarna si cele de vara.

In cuibul de pe 25.01 greutatile variaza la 3 saptamini de la 4 kg femelele la 4,3 kg masculii. Nu cred ca sunt chiar asa de mici si nu cred ca isi doreste cineva un cuib la 40 de grade

www.canisaconda.sunphoto.ro

Sus 

Mesaj Scris: Mie Feb 17, 2010 4:15 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Eu ii apreciez in mod special pe cei care fac in asa fel incat sa aiba cuiburi de mioritici primavara/vara pt ca:

*primavara este anotimpul in care natura isi incepe ciclul (poate suna a cliseu, dar asta e.)
*puii se pot feri de caldura, dar de frig mai greu-> ar fi pacat sa le intre frig in oase(reumatism) la o varsta asa de frageda plus ca frigul ii face vulnerabili in fatza bolilor
*mama puilor se recupereaza mult mai usor dupa fatat si supt, nefiind necesar sa-si directioneze resursele catre incalzire; poate naparleste in timpul alaptarii, poate nu e hranita cu o mancare extra super nu stiu ce…
* viitorii stapani mai degraba isi iau pui vara cand e frumos afara si au mai mult timp sa se ocupe si sa se bucure de ei (anotimurile influnenteaza foarte mult starea de spirit a omului, si alegerile pe care acesta le face)
* socializare puiului se face mult mai usor in timpul verii decat toamna tarziu sau iarna
*nu trebuie sa le oferi vreun mediu artificial de trecere peste frig, totul este pregatit de inclinatia Planetei fata de Soare
* nu cred ca cineva vrea sa isi solicite catelele cu mai mult de un rand de pui pe an, deci acest rand de pui de ce sa nu apara primavara cand totul este pregatit in mod natural?
* nu vad rostul pentru care un mioritic de 4 luni s–ar trezi dimineatza in mijlocul lunii ianuarie tot tzeapan de frig, ajuns din greseala in mainile unui stapan iresponsabil si lenes sau care nu a avut timp sau chef (tot din cauza atmosferei de dincolo de fereastra) sa-i construiasca un adapost care sa respecte cateva standarde --- nu stii niciodata pe mana cui pot ajunge puii tai de mioritic asa ca tu esti intr-un fel dator sa te ingrijesti indirect de ei dupa ce sunt plasati, mai ales in primele luni de viatza, si un mod prin care poti face asta este sa nu ai pui toamna sau iarna devreme
* inseamna ca nu vor cu orice pret sa aiba pui de vanzare pe tot parcursul anului si macar asa se vede o farama de interes pt comfortul mioriticilor sai
* am siguranta ca nu-si fac calcule meschine de genul: vreau sa am un catel de varsta X si sa particip la toate expozitiile din prima jumatate a anului si sa iau toate titlurile din moment ce sunt doar eu in ring cu catelul meu de varsta X, prichindeii din primavara fiind mai mici..—poate am exagerat putin :D

Deocamdata nu am mai gasit pe moment si alte argumente, dar lista ramane deschisa si va invit sa va aduceti si voi contributia… Ar fi frumos ca marii crescatori sa-si permita sa aiba pui primavaratici si sa nu primeze acei bani care sunt si nu sunt din vanzarea lor…daca tot faci ceva sa-i oferi sanse maxime puiului.

Sus 

Mesaj Scris: Vin Apr 06, 2012 9:46 am 
Neconectat
Miorel
Miorel

Buna ziua,
Am doi ciobanesti mioritici, un baiat de 8 ani si o fata de 3 ani, imi poate spune cineva daca mai exista un dram de speranta sa se imperecheze ei doi, nu separat? Eu nu cred ca vor ajunge sa se imperecheze deoarece fetita a crescut cu masculul...si dupa parerea mea il considera ”un tata” , stau zilnic impreuna....poate fi un motiv...
Nu tin sa faca pui dar stiu ca este un instinct.

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Prima pagină » Intretinere » Alte probleme de intretinere