www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Intretinere » Alte probleme de intretinere

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum trebuie construit un padoc ?
 Mesaj Scris: Dum Mar 28, 2010 9:35 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

Va rog frumos, vreau sa stiu cum pot construi un pador bun?Materialele din ce e construit, suprafata , cum se igienizeaza s.a.?
Intreb toate astea pt ca vine vara si sunt anumite mirosuri care ar trebui estompate .

Sus 

Mesaj Scris: Vin Iun 18, 2010 9:00 am 
Neconectat
Experimentat
Experimentat

o sa incerc eu sa prezint cum sunt padocurile mele - am rugamintea ca pentru poze, sa primesc ingadionta pentru ca nu am cand sa le fac; le voi posta la intoarcerea de la mondiale.
am impartit curtea(are 300 mp) si in zona mioriticilor, arata cam asa: jos: gresie de trafic(tip piatra), peretii despartitori: plasa galvanizata, ochiuri patrate; usile: cadru de lemn cu plasa galvanizata; acoperisul: ca la o casa, pe capriori, batuta blana si tabla deasupra; peretele dinspre strada(cca 6 m): lambriu de lemn la 1,70 m inaltime. Pe peretii despartitori: prise galetiile de apa si mancare, la nivel astfel incat sa fie cam la inaltimea botului.
In fiecare padoc este cate un EU pal care are batuta blana rindeluita si un petec - doua de mocheta; peretii paletului sunt din lambriu de plastic sau tot lemn la un inaltime de 30cm(arata ca o lada - este ideala mai ales la femele cand sunt gestante sau nasc)
Pavajul este in panta - totul la spalat se scurge catre canalizarea din curte ce se afla dincolo de padocuri la cca 2 m. Se spala de doua ori pe zi: dimineata si seara, cu furtunul(apa curenta din belsug) si la doua saptamani cu un echipament tip Karcher cu presiune pt siguranta. Dupa fiecare spalat(la doua sapt), se dezinfecteaza su solutii de tip luate de la medicul veterinar(care are si o farmacie), sau produse specifice cumparate ori de cate ori mai plec la expo in afara tarii.
Iarna se spala cu mopul intens - dezinfectarea se face tot cu mopul(nici unul din cainii mei nu fac in padocuri asa ca...se spala pentru ca si ei mai transpira, mai este praf, mai fac mizerie cand mananca, etc.)
Inaltime padocuri: 2,20 - 2,40
latime: 2m
lungime: 2,80
daca am omis ceva, astept intrebari - repet, voi posta si poze.

Sus 

Mesaj Scris: Sâm Iul 24, 2010 7:31 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

Am observat in multe locuri la tarcutile cainilor se foloseste lemnul pe chenarele usilor, peretilor iar apoi e pusa ori plasa pt plansee,plasa galvanizata etc...intrebarea ar fi urmatoarea: e mult mai usor sa iei teava, profile si sa sudezi decat cu lemnul nu e asa rezistent in timp sau nu fiecare are pe cate cineva sa sudeze?
Referitor la podeaua unui padoc am vazut multe cazuri acoperita cu EU palet partial sau integral, pt reomatism insa la o suprafata acoperita integral scandurile trebuie sa aiba un mic luft intre ele pt o mai usoara curatenie sau daca are luft sub podea de formeaza un mic curent si ne e benefic? Asteptam si pozele promise ...multumesc anticipat.

Sus 

Mesaj Scris: Dum Iul 25, 2010 6:10 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Betoneaza pe jos si pune peste scandura an asa fel s-a poti spala periodic pe dedesupt.
sper ca fotografia a fost utila.

Sus 

Mesaj Scris: Dum Aug 08, 2010 10:49 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

Cautand pe internet detalii despre anumite subiecte, am gasit pe http://www.scoaladedresaj.ro/pensiune-canina.php un model de padoc care mi a placut.

Sus 

Mesaj Scris: Vin Dec 17, 2010 6:45 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

Acum ca s-a terminat febra expozitiilor si mai avem timp unii dintre noi care nu sunt foarte ocupati, haideti sa mai dam cate un sfat. Cred ca ar fi indicat sa mai punctam cu ceva nou in construirea unui padoc mai ales ca in ultima vreme avem noi colegi pe forum si la acest topic nu gasim informatii suficiente. Sau daca unuii le gasim, vrem cateva poze ca sa ne facem mici idei cum arata un padoc. Si aici pun accent pe construirea unui padoc pentru mioritici. Ideea este sa stim cam ce vrem sa construim. Necesitate a spatiului.

Sus 

Mesaj Scris: Vin Dec 17, 2010 8:47 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Un model de adapost pe care si eu vreau sa-l construiesc pentru cainii mei este urmatorul:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Fotografiile sunt preluate de pe sunphoto.ro.

Sus 

Mesaj Scris: Lun Dec 20, 2010 1:43 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

In urma discutiilor mele cu un coleg de al nostru de pe forum si nu in ultimul rand un bun prieten de al meu am hotarat sa mai astern cateva randuri folositoare constructiei unui padoc.
In primul rand animalul nu trebuie sa doarma sau sa locuiasca pe pamant din cauza umezelii si noroiului care se produce. De aceea este indicat, ca in partea de jos a constructiei sa fie turnata o sapa sau o mica fundatie pe care sa ridicam zidurile sau gardurile inconjuratoare.Pe aceasta baza la sfarsitul constructiei putem sa, asezam,construim, un gratar de lemn dar sa nu aiba despartiturile dintre bucatile de lemn mai mari de un centimetru pentru a evita eventuale accidente. Prinderea labutelor la pui sau a unghiilor la adulti. Forma padocului nu este indicat sa fie patrata, rotunda sau alte forme nemaiintalnite pe pamant. De preferat dreptunghiulara. Este bine sa aiba si o canalizare,cand se curate padocul apa se scurge mai usor.
Stim cu totii ca o pardoseala cimentata este usor de intretinut dar creaza problem cainilor. Taseaza foarte tare blana si sa nu mai vorbim de probleme de sanatate. Lemnul este cel mai indicat. Dar si acest material devine foarte alunecos iarna. Acest gratar se poate eventual scoate in timpul iernii. Binenteles exista si materiale antiderapante dar sunt intradevar mai costisitoare.
Zidurile care alcatuiesc padocul se pot construi din diferite materiale de constructii, de la zid de ciment sau alt material constructor folosit pana la diferite tipuri de plase de sarma, fier, e.t.c. De preferat este o plasa de sarma destul de solida care sa reziste contra puterii cainelui.
Este important sa fie acoperit padocul. Acoperitul padocului este strict pentru ploaie si ninsoare, animalul va sta toata perioada anului uscat si fara mari probleme de intretinere a parului. Adapostul construit in padoc in care cainele se refugiaza este la fel de important dar nu toti mioritici prefer sa doarme in el. Inaltimea padoculu nu trebuie sa fie mai mica de 2 metri.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Ian 04, 2011 7:25 pm 
Neconectat
Miorel
Miorel

Buna seara,as vrea un sfat de la cei mai în măsura decât mine.Deci,problema este construirea padocului.
1. Este indicat un spațiu individual pentru fiecare câine,femela sau mascul,sau se poate admite un spațiu comun pentru femele și un altul pentru mascul.
2. Se poate amenaja un spațiu și pentru femela gestanta sau este indicat un spațiu total izolat pentru aceasta?
3. Dețin un spațiu betonat și acoperit dar încă nu este compartimentat ,dimensiunile sunt de aproximativ 8m lungime pe o lățime de 2,5m și o înălțime de 2m,care ar fi compartimentarea ideala pentru a putea găzdui o familie de 3,4 femele plus 1 mascul și eventual, atunci când vor veni, și pui acestora.
4. Este suficient acest spațiu sau este necesara extinderea lui?
Scuzați toate întrebările acestea,dar ma ajuta în a-mi clarifica ideile.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Ian 04, 2011 8:37 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

nelu.b. scrie:
1. Este indicat un spațiu individual pentru fiecare câine,femela sau mascul,sau se poate admite un spațiu comun pentru femele și un altul pentru mascul.

- Femelele pot coabita in acelasi spatiu, dar in mod sigur se va instala o ierarhie de grup.
Poate ca ar fi indicata crearea unui spatiu individual, cu posibilitatea de a efectua miscare in afara padocurilor, intr-o curte comuna sau padoc de dimensiuni mult mai mari. Avantajul ar fi ca administrarea hranei sa se faca in padocurile individuale, evitand astfel luptele intre indivizi ce se pot isca pentru apararea bolului cu hrana, precum si limitarea miscarilor ce pot fi responsabile de aparitia torsiunii stomacale (asigurarea unei perioade de odihna, min. 1/2 ora dupa consumarea hranei) .
- Cat despre mascul, marele dezavantaj al intretinerii permanente alaturi de femele este ca nu veti sti cu siguranta cand sau daca a montat femela in calduri sau uneori chiar poate sa nu prezinte deloc interes fata de aceasta. Optand spre acest sistem, puteti preintampina si montele accidentale (femele prea tinere sau femele care trebuie sa faca pauza intre fatari).
Miscarea ocazionala in aceeasi curte unde sunt lasate libere femelele este mai indicata, el poate prezenta interes pt. o femela aflata la inceputul perioadei de calduri si astfel depistarea precoce a prezentei acestei stari fiziologice.

nelu.b. scrie:
2. Se poate amenaja un spațiu și pentru femela gestanta sau este indicat un spațiu total izolat pentru aceasta?

Este mai bine ca femela sa nasca intr-un spatiu oarecum izolat de restul padocurilor, este cunoscut faptul ca atunci cand ceilalti caini sunt agitati, pot antrena si femela ce are pui, rezultand accidentari ale puilor. Sunt mame extrem de protective cu puii si nu accepta prezenta oamenilor straini sau a altor animale in preajma cateilor. Nu mai vorbim de femelele aflate la prima fatare (primipare) care pot fi foarte agitate.
Necesitatea construirii unui spatiu izolat si din punct de vedere termic nu trebuie neglijata. In sezonul rece, in mod normal daca puii de mioritic sunt crescuti in padocul obisnuit sau intr-o cusca de lemn, care sa-i fereasca cel putin de curentii de aer, nu ar avea probleme. Dar nu este o situatie de dorit. O parte din energia dezvoltata din hrana ingerata va fi directionata pt. a asigura functia de termoreglare, este o pierdere, contribuind astfel la o diminuare a cresterii comparativ cu puii nascuti vara sau cu cei crescuti spre exemplu intr-o camera de fatare speciala. Acestia din urma, pe masura ce se apropie de varsta de 4 saptamani, vor fi obisnuiti si cu temperaturile exterioare, care pot fi chiar negative, urmand ca in preajma intarcarii (aprox. 6 saptamani ) sa poata sa traiasca in mediul extern fara nici un risc.

nelu.b. scrie:
3. Dețin un spațiu betonat și acoperit dar încă nu este compartimentat ,dimensiunile sunt de aproximativ 8m lungime pe o lățime de 2,5m și o înălțime de 2m,care ar fi compartimentarea ideala pentru a putea găzdui o familie de 3,4 femele plus 1 mascul și eventual, atunci când vor veni, și pui acestora.

Din experienta pot afirma ca betonul, chiar daca se intretine relativ usor din punct de vedere al igienei, mentine umiditatea, este rece iarna si este si o suprafata dura, putand contribui pe perioada cresterii la aparitia defectelor de aplomb. Daca deja aveti constructia, ar fi bine de construit si o suprafata din lemn, iar in partea unde este inclinatia, spre rigola de ex. sa lasati numai betonul.
Pentru un caine de talie mare ca si mioriticul, o suprafata a padocului de 8 mp este suficienta, neexcluzand existenta spatiului de miscare care poate fi de dimensiuni cat de mari.

Sper ca v-am fost de ajutor, sunt simple observatii personale .

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Prima pagină » Intretinere » Alte probleme de intretinere