www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Intretinere » Coltul medicului veterinar

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Dirofilaria
 Mesaj Scris: Mar Mar 01, 2011 7:20 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Pentru ca in ultima luna am primit mai multe telefoane de la propietari carora le-au murit canii din cauza infectiei cu dirofilaria am simtit nevoia sa va scriu cateva informatii.

Ieri m-a sunat o persoana din comuna Clinceni-Ilfov care are in propietate 5 ciobanesti mioritici. Unul dintre ei a murit in urma infectiei cu dirofilarii.
In 3 zile, un caine sanatos in varsta de 8 ani a murit chiar daca a fost vazut de un medic cu experienta in aceasta boala. Spre lauda lor propietarii au dus animalul la autopsie si acolo s-a constat ca avea inima plina de viermi si ca restul organelor erau in perfecta stare.
Un caz aproape similar mi-a fost comunicat de la Orsova cu un ciobanesc caucazian de 2,5 ani care dupa diagnosticul dirofilarioza nu a putut fi salvat desi a fost tratat intensiv.
S-a luptat cu boala 3 saptamani dar din pacate viermii erau in zona inimii si era deja mult prea tarziu.
Am mai primit si alte telefoane dar nu vreau sa va plictisesc.

In concluzie ATENTIE la faptul ca Romania este sub spectrul infectios al acestei nenorocite boli.Cand afara sunt peste 14 grade apar tanatarii care pot transmite prin muscatura lor larvele si care in cateva luni se vor transforma in viermi.
Nu plecati pe premisa 'mie nu mi se poate intampla' pentru ca gresiti profund.
A aparut in Romania un medicament care se numeste Milbemax. Este un deparazitar intern foarte bun, de generatie noua, care actioneaza si asupra dirofilariilor in stadiul incipient.
Consultati un medic veterinat si cereti detalii despre Milbemax de la producatorul Novartis.
Mare atentie la diagnosticare.Multi medici sunt total in afara problemei (stiu Andrada nu toti medicii).
Testul de sange se face dupa ora 18.Testul cu lama la microscop nu este complet edificator.Un test ELISA va garanteaza o probabilitate de 98% corectitudine.
Daca aveti in zona lacuri sau alte forme de acumulare a apei probabilitatea de infectie este uriasa. Daca aveti in zona vecini care au pierdut caini in mod inexplicabil e posibil sa fie vorba de dirofilaria. E o boala perfida si actioneaza mascat.
Daca anul trecut, graficele unei institutii mondiale care se ocupa de acest fenomen, indicau doar sudul Romaniei ca fiind afectat, anul acesta toata tara se afla sub spectrul dirofilariozei.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Mar 01, 2011 10:44 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Medicamentul asta Milbemax se poate lua si preventiv?

Sus 

Mesaj Scris: Mar Mar 01, 2011 11:14 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

rusty scrie:
.
A aparut in Romania un medicament care se numeste Milbemax. Este un deparazitar intern foarte bun, de generatie noua, care actioneaza si asupra dirofilariilor in stadiul incipient.
Consultati un medic veterinat si cereti detalii despre Milbemax de la producatorul Novartis.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Mar 02, 2011 11:50 am 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Daca nu este cu suparare as vrea sa revin cu niste completari,nu vreau sa fiu cicalitoare se pare ca domnul Florin asa ma considera.

In primul rand la animale nu se face autopsie se face necropsie.
In al II-lea rand vreau sa va spun ca tantarii nu musca ci inteapa
,este foarte important acest aspect deoarece tantarii au o trompeta prin care preiau infectia de la un animal bolnav si cu ajutorul acelei trompete(ac)o inoculeaza la animalul sanatos.
Este o zoonoza grava(dirofilarioza se transmite la om, dirofilarioza la om este provocata de Dirofilaria repens).
In al III-lea rand dirofilarioza nu este o boala care se petrece in cateva zile sau saptamani,larvele au nevoie de timp pentru migrare si dezvoltare.Stadiul L3 este infestant.
Dirofilaria immitis are un ciclu dihiteroxen aceasta inseamna ca tantarii(Gazde intermediare) preiau din sangele animalului bolnav sau purtator microfilariile care stau in corpul tantarilor timp de 15 zile apoi migreaza in trompa si asa se produce contaminarea carnivorelor(gazde definitive) odata cu saliva inoculeaza larvele L3,contaminarea se realizeaza pe cale transcutanata initial larvele se dezvolta in tesutul conjunctiv si musculatura(2-3 luni) apoi migreaza catre cordul drept si aici se dezvolta pana cand devin adulti(3-4 luni)
Din pacate din punct de vedere clinic in fazele incipiente nu se observa nici un simptom clinic,in forma cronica intr-adevar se disting 3 faze:pe piele-apar papule eritematoase,noduli cutanati duri la palpare,dupa cateva luni apar tuburari generale inapetenta(animale refuza sa manance),oboseala la efort mic,tahicardie,modificarea principalelor zgomote cardiace,edeme(umflaturi)la niv. membrelor,tulburari plmonare.Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa se regaseasca,fiecare individ este unic si nu exista acelasi tratament pt toti cainii.
Intr-adevar testul cu lama nu este testul de certitudine.Testul de certitudine este Imunoflorescenta indirecta(IFI),ELISA si examen radiologic.
Tratamentul se poate face preventiv cu in zonele enzootice saptamanal cu Milbemicine(Milbemax)sau Ivermectine(unii caini,unele rase sunt alergice la ivermectine) sau cu Advantix(odata la 3 luni).
Tratament Microfilaricid
dithiazine (Dizan)3-5 mg/kg/zi, 7 zile,diphention 1,5 mg/kg, 2,5-3 luni, per os,levamisol
10 mg/kg/zi, 15 zile, ivermectină50 mg/kg, repetare la 7 zile s.c.,milbemicină 5mg/kg,repetare la 7 zile, subcutanat
Tratament pt formele adulte se poate face cu Levamisol(10 mg/kg, 2x/zi, 14 zile), melarsamine (Immiticide) 2,2 mg/kg, 2x la 3h (interval) i.m sau 2,5 mg/kg, 2x la 24h (interval),aspirina 7,5-10 mg/kg, 2x/zi. 3 zile înainte şi 15 zile după tratament

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Sus 

Mesaj Scris: Mie Mar 02, 2011 12:41 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

ionut ungheanu scrie:
Medicamentul asta Milbemax se poate lua si preventiv?

Da. Este un medicament profilactic, preventiv.Are efecte asupra mai multor tipuri de paraziti.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Mar 02, 2011 1:53 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Citat:
Daca nu este cu suparare as vrea sa revin cu niste completari,nu vreau sa fiu cicalitoare se pare ca domnul Florin asa ma considera.

Nu va consider asa, dimpotriva mi se pare ca aveti o expertiza foarte buna in domeniul sanitar veterinar.

Citat:
In primul rand la animale nu se face autopsie se face necropsie.
In al II-lea rand vreau sa va spun ca tantarii nu musca ci inteapa.

In al treilea rand m-ati facut sa rad. O sa fiu mai atent pe viitor la exprimare ;)

Citat:
Tratament Microfilaricid
dithiazine (Dizan)3-5 mg/kg/zi, 7 zile,diphention 1,5 mg/kg, 2,5-3 luni, per os,levamisol
10 mg/kg/zi, 15 zile, ivermectină50 mg/kg, repetare la 7 zile s.c.,milbemicină 5mg/kg,repetare la 7 zile, subcutanat
Tratament pt formele adulte se poate face cu Levamisol(10 mg/kg, 2x/zi, 14 zile), melarsamine (Immiticide) 2,2 mg/kg, 2x la 3h (interval) i.m sau 2,5 mg/kg, 2x la 24h (interval),aspirina 7,5-10 mg/kg, 2x/zi. 3 zile înainte şi 15 zile după tratament

Deci consultam un medic veterinar, ca nu e asa simplu sa intelegem toti acesti temeni medicali.Pe mine m-ati pierdut putin prin mg si i.m etc.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Mar 02, 2011 4:22 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Citat:
Tratament Microfilaricid

Deci consultam un medic veterinar, ca nu e asa simplu sa intelegem toti acesti temeni medicali.Pe mine m-ati pierdut putin prin mg si i.m etc.[/quote]

Da mai imi scapa si mie cate o greseala,incerc pe cat posibil sa le rectific. :)
Da in primul rand consultati un medic veterinar,daca puteti chiar mai multi asta este recomandarea mea.Va fac n tabel cu abrevierile folosite in text.

i.m=administrare intramusculara(in muschi)
s.c=administrare subcutan(sub piele)
i.v=administare intravenoasa(in vena)
i.p=intraperitoneal(patrunderea peritoneului)
Cele mai rapide cai de absorbtie sunt caile intravenoase si intraperitoneale
Ma sus in tratament eu v-am dat denumirea substantei active,nu veti gasi in farmacie numele pe care vi l-am dat eu,deoarece numele comerciale se schimba de la o zi la alta nu sunt asa importante.Importanta intr-un medicament este sustanta activa si excipientii.Daca dvs sau oricine altcineva va merge la medic vet sau la farmacie si va spune substanta activa medicul ar trebui sa stie ce sa va dea.
Acuma sa va spun un secret majoritatea medicilor stau prost cu matematica aici ma incadrez si eu nu mi-a placut niciodata matematica si trebuie sa faca diferite calcule,majoriatea dozelor se dau in grame sau miligrame mai rar micrograme sau nanograme si de aici trebuie transformate in mililitri daca este vb de o substanta lichida.Aici intervine calculul care in general se face cu regula de 3 simpla si se afla doza care trebuie data pacientului.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Mar 02, 2011 10:32 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

Multumesc pentru explicatii. In legatura cu cele 3 luni de protectie asigurate de produsul Advantix, sunt putin contrariat.Am citit specificatiile si nu scrie nimic de acest gen de protectie. Stiti D-voastra mai multe amanunte tehnice ?

Sus 

Mesaj Scris: Joi Mar 03, 2011 6:11 pm 
Neconectat
Mioritic
Mioritic

rusty scrie:
Multumesc pentru explicatii. In legatura cu cele 3 luni de protectie asigurate de produsul Advantix, sunt putin contrariat.Am citit specificatiile si nu scrie nimic de acest gen de protectie. Stiti D-voastra mai multe amanunte tehnice ?

Advantix-ul este un antideparazitar intern si extern la fel ca si Frontline-ul.Advantix,Frontline ofera protectie impotriva puricilor si paduchilor timp de 2 luni si impotriva capuselor 1 luna.
Advantixul are ca substante active:Imidacloprid,Permetrina(puternice insecticide)are efecte impotriva Dirofilariozei in zone cu evolutie sporadica(adica din cand in cand),in zonele enzootice(adica fff des si unde sunt focare)aici se foloseste tratament preventiv saptamanal cu Ivermectine si Milbemicine,advantix si frontline-ul in aceste cazuri nu prea au efect.
Frontline-ul de asemenea contine ca substanta activa Fipronilul care este un insecticid puternic. La cateii de 1-2 luni se foloseste ca si spray,deoarece la acestia este interzisa folosirea pipetelor doza fiind toxica pt ei.

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3

Prima pagină » Intretinere » Coltul medicului veterinar