www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Putina chinologie » Notiuni din chinologie

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Linia de sânge
 Mesaj Scris: Mar Dec 08, 2009 8:27 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Alti masculi valorosi si cu urmasi buni ar fi Darzu (Gorun x Dorna) la Tg.Mures, Karol de Curtea Veche (Alf de Plai Bucovinean x Bilca de C.V. ) la Radauti, Dino Darco de Plai Bucovinean (A-Nuc x Heeia) la Timisoara, tot la Timisoara mai erau Tomy si Brick-boy ( frati dintr-un Bradut), La Sibiu a fost un Alun folosit de Ilie Lupu. Imi permit sa-l mentionez si pe Samio Erik care cu toate cele doua hibe ale lui (putea fi un pic mai mare si un pic mai imblanit) are urmasi buni.
Bineinteles ca in tara au mai fost masculi buni, eu am trecut doar pe cei pe care i-am vazut sau/si din care am vazut urmasi in expozitii si care mi-au lasat impresia ca se deosebesc de alti urmasi, deci nu masculi tineri si nici prea "vechi".
P.S. daca nu scria Sorin de Martin il treceam si eu. :!:

Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.

Sus 

Mesaj Scris: Mar Dec 08, 2009 10:26 pm 
Neconectat
Experimentat
Experimentat

Sorin Iacob scrie:

E foarte greu sa facem o astfel de estimare, o data ca nu avem o baza de date cu exemplarele din cadrul rasei, apoi eu, cel putin , nu sunt in masura sa declar intemeietori de linii.
Din cainii mai vechi as dori sa-l mentionez pe celebrul MARTIN DE RUNC - ai caror descendenti au confirmat in expozitii, multi dintre ei au obtinut titluri de Campion.
Daca mai cunoasteti si alti masculi cu descendenta valoroasa va asteptam cu mentiuni.

De acord cu tine Sorin, nici eu nu consider ca as fi in masura sa declar intemeietori de linii. Dar putem incerca sa exprimam niste opinii personale fiecare dintre noi cu privire la anumite exemplare, apoi tragem concluzii, la fel personale. Dar totusi cred eu ca poate fi o discutie utila, si fara jigniri sau alte orgolii personale, asa cum clar s-a stabilit, nu acestea sunt scopul acestui forum. Poate reusim undeva la mijloc sa ajungem la un numitor comun si sa incercam cu ce avem fiecare prin curte si cunoscandu-le urmasii sa formam una sau doua linii noi. Ar fi ceva extraordinar.
Estimari nu putem face, ai dreptate, dar poate toti la un loc reusim sa incropim baza de date de care pomeneai si tu.

Sus 

Mesaj Scris: Mie Dec 09, 2009 8:35 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

In ceea ce priveste baza de date, ar trebui sa avem acces la COR-Achr, apoi, pentru a face ceva constructiv pentru mioritic, ar trebui sa putem face testele de displazie si pentru atrofia retiniana progresiva in ROMANIA. Rezultatele acestor teste sa fie recunoscute oriunde in lumea aceasta.
Cum se face ca la nivelul anilor 2009 nu exista in ROMANIA o institutie, facultate de medicina veterinara, cabinet privat care sa poate efectua aceste teste care sa fie si recunoscute?
Bun, identificam trei masculi grozavi, stabilim ca sunt reprezentativi pentru rasa si ii folosim intens la monte, rezulta un numar de n mioritici, ulterior constatam ca jumatate din descendenti sunt displazici sau au probleme oculare, e un exemplu, selectia se face mult mai constiincios. Unde este progresul?

Sus 

Mesaj Scris: Vin Iul 30, 2010 1:46 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

In momentul cand aprofundam si vorbim de ameliorarea genetica a populatiilor de animale cred ca depasim putin pragul normalitatii si incepem sa progresam pentru a aduce aceasta rasa undeva mai sus si chiar s-a reusit.
Linia de sange, un subiect care m-a atentionat putin.
“Toti indivizii care formeaza o linie de sange prezinta un anumit grad de rudenie cu intemeietorul” - consangvinizare.
M-am gandit putin la aceasta tema si chiar am discutat cu anumiti crescatori de aceste metode putin neortodoxe si ce a ajuns sa faca omul incercand sa urce scara absolutului cat mai sus.
Exista posibilitatea ca in scurt timp sa avem surpriza ca in aceasta rasa creind linii de sange sa existe numai urmasi ai catorva indivizi foarte valorosi?
Sau sa nu mai existe posibilitatea da a progresa la un moment dat din nici un punct de vedere tocmai pentru ca incrucisam ceea ce ni se pare noua mai interesant si mai apropiat de standard.
“Ameliorarea genetica a populatiilor de animale este o stiinta care presupune o dirijare a potentialului productiv si a caracterelor ereditare.
Totodata este si o sursa de progres genetic, acest fapt datoreaza calitatii puilor nou nascuti puternici fara handicapuri si nici riscul apropierii de albinism al rasei”
Cine dirijeaza aceasta stiinta?
Nu incalcam nici o perspectiva a principiilor morale?
Aici punctez pe faptul ca s-a ajuns la imperecherea familiilor intre ele. Am observant ca o mare parte din canisele din Romania si nu numai detin exemplare care apartin aceleasi canise.
Pana unde o sa se ajunga cu acest caine?
Exista cateva canise valoroase in tara care observ ca fac acest lucru. Generatiile noi arata din ce in ce mai bine dar urmasii urmasilor lor?
O sa fie doar mioritici din aceeasi linie de sange?
Unde o sa ajungem peste ani?
Nu sunt un expert, este doar o parere personala, probabil ca o sa o schimb candva , probabil. Nu vreau sa atentionez pe nimeni caut cateva explicatii daca e bine sau nu sa consangvinizam rasa.

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 9:40 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Am si eu o antrebare.. de exemplu cand Femela este an calduri,se poate da la doi masculi diferiti la
monta.? De exemplu unu are blana si altu s-a zic muscatura corecta..ma gandesc ca la combinatia
asta nu iese puiutul perfect..?
Va multumesc!

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 9:54 pm 
Neconectat
Miorel
Miorel

Gadalean scrie:
Am si eu o antrebare.. de exemplu cand Femela este an calduri,se poate da la doi masculi diferiti la
monta.? De exemplu unu are blana si altu s-a zic muscatura corecta..ma gandesc ca la combinatia
asta nu iese puiutul perfect..?
Va multumesc!

Dl. Gadalean va multumesc,nu am mai ras atata de mult,o seara buna.

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 10:06 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Practic se poate, dar tot practic nu e bine :D Spermatozoizii celor doi masculi nu vor face schimb de gene intre ei in vreun moment de pauza competitionala :D Se poate sa se nasca pui si dintr-un tata si din celalalt dar nu vei sti sigur care pui din care tata e. Daca o sa ai vreun pui cu defecte serioase nu o sa stii care e vinovatul, deasemenea n-o sa stii a cui sunt meritele pentru calitati, asa ca nu are rost o astfel de monta.

Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 10:12 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Multumesc dl Nelu.. Dar despre monta artificiala ce parere aveti..?
Ca stiu ca se poate..

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 10:19 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

de exemplu.. a-mi place un mascul s-a zic de la dl X. Ma prezint cu f la vet de unde apartin si
rezolva problema.. platesc dreptul de autor si manopera si gata.?

Sus 

Mesaj Scris: Joi Feb 17, 2011 10:38 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Pentru monta artificiala mergi acasa la mascul cu femela si cu un veterinar priceput sau cu amandoi la cabinet. Recolteaza de la mascul si insemineaza in femela pe loc astfel sperma nu mai trebuie congelata si decongelata sau pastrata in altfel. Noi am incercat la 3 femele diferite dar nu a iesit nimic. Asta nu inseamna ca procentajul de reusita e 0, erau femele cu probleme de comportament si nu stateau de loc la mascul, nu erau de ale noastre. E importanta stabilirea momentului optim pentru femela. Masculul trebuie sa fie un mascul fertil care a montat de oare cate ori natural inainte ca sa nu-i "strici" instinctele.
Plata cred ca e manopera veterinarului si apoi dreptul de monta, depinde ce pretentii are proprietarul respectiv pentru monta artificiala.

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Prima pagină » Putina chinologie » Notiuni din chinologie