www.mioritici.info   Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Intretinere » Comportament

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Caracterul la mioritici
 Mesaj Scris: Joi Ian 05, 2012 12:03 pm 
Neconectat
Experimentat
Experimentat

Oliviu, cum ai fi vrut sa reactioneze fiind in lant? Eu cred ca nu e concludent deloc

Sus 

Mesaj Scris: Joi Ian 05, 2012 2:58 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

un caracter bun și echilibrat la căini ni-l dorim cu toți se pot ușor de mici corecta da-ca nu e genetic ..
după cum se vede și aici,un cățel nu trebuie s-a stea un spatele tău chiar și pe teritoriu străin.
http://youtu.be/wWNH7bhlRJc am mai văzut un film și la dl Mustea http://youtu.be/EYfLTnH2lW4
și bineînțeles un câine pregătit bine se prezintă aproape singur in expoziție..cum se prezintă aici micuțul joy asta mia plăcut la el tare multhttp://youtu.be/HbWinZWeK2U.Ar mai fi multe de spus despre ce înseamna un caracter..

Sus 

Mesaj Scris: Joi Ian 05, 2012 3:55 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

ultimul link il pun din nou http://youtu.be/HbWinZWeK2U o prezentare excelenta a micuțului joy nu știu ce premiu a luat,dar ma impresionat cu cata măreție sa prezentat alături de Handler aproape singur ..

Sus 

Mesaj Scris: Vin Ian 06, 2012 11:49 am 
Neconectat
Veteran
Veteran

Simutiu scrie:
Oliviu, cum ai fi vrut sa reactioneze fiind in lant? Eu cred ca nu e concludent deloc

Foarte bună remarcă d-le Sorin, nici eu nu agream partea cu testatul în lanţ, dar o legasem pe Astra pt că vroiam să vad cum reacţionează la explozii repetate în apropiere şi nu doream să o rănesc cumva (o legasem pt. protecţia ei). Înainte de a doua explozie, am aprins 2 petarde din care doar una a explodat. Oricum din cauza clădirilor a fost bombardată din toate direcţiile, iar pt. mine, reacţia ei, a fost mai mult decât satisfăcătoare.
Dar să vedem un video filmat azi, Astra fiind nelegată. Aştept păreri şi din partea altora deschişi dialogului.

Sus 

Mesaj Scris: Vin Ian 06, 2012 3:46 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Atat cat se poate aprecia din ultimul clip, faptul ca s-a indreptat spre sursa zgomotului este de bine. Nu a fugit latrand, ci dimpotriva. Mai ales ca petarda a explodat in "zona de siguranta" a cainelui!
Cred ca avut o reactie ok.

Sus 

Mesaj Scris: Vin Ian 06, 2012 3:54 pm 
Neconectat
de-al casei
de-al casei

Si inca ceva, Oli, asa cum sugerai in titlul filmului de pe youtube, ma asteptam ca ai dus-o pe la vreo mina, ceva! Dar "explozia puternica" era cauzata doar o biata petarda. Inseamna ca n-ai vazut "tunurile" ce se vindeau pe la colt de strada. ;)
Asta ca si glumita, una peste alta, este ok ce incerci tu sa faci, vor fi si altii care vor aprecia temperamentul mioriticului in viitor, cu siguranta. Tine-o tot asa!

Sus 

Mesaj Scris: Sâm Ian 07, 2012 5:07 pm 
Neconectat
Experimentat
Experimentat

E dreptul fiecaruia sa-si testeze cainele cum vrea .Oli din punct de vedere al sunetului si a rezistentei cainelui la sunet ,daca sar face un concurs in Europa la varsta cainelui ar fii acolo ,adica sus. Dar caini se testeaza din punct de vedere al instinctelor ,si a cit au fost ele lucrate sau inhibate .Adica un caine nu se naste ,nu creste,se dezvolta ,reproduce ,inconjurat de petarde ,deci testarea nu reprezinta mare lucru .A sa testezi un caine daca are instincte de paza (adica i-si pazeste viata (uni spun teritoriu ,alti curtea ;) 0sau din punct de vedere al 9prazii ,care tot potol inseamna :) )Astea cred eu ca sunt instinctele care trebui verivicate la un caine .Sunt doar pareri si suporta comentarii ,binenteles sub rezerva ,daca se sare calul :D ,,binenteles ca conteaza si saritura :)

Sus 

Mesaj Scris: Sâm Ian 07, 2012 11:34 pm 
Neconectat
Veteran
Veteran

La ciobăneşti, inclusiv la Ciobănescul Mioritic, instinctul de urmărire a animalelor (accentuat la câinele de vânătoare) a fost modificat şi axat pe "herding" sau pe mânarea animalelor de turmă. Acesta le urmăreşte, dar cu alţi ochi decat aceia ai înaintaşilor lui, şi le păstrează în raza lui de acţiune. Rareori un Mioritic întreţinut corespunzător o va zbughi de lângă turmă, în pădure după vreun căprior.
Instinctul de proprietate se manifestă prin apărarea spaţiului său şi a turmei de intruşi. Un zgomot puternic care se poate asemăna cu cel al unei arme este un element care pune în pericol integritatea câinelui şi a proprietăţii sale, de aceea este foarte importantă reacţia ciobănescului la un astfel de stimul. Ce face un câine de vânătoare la o împuşcătură ? fuge speriat, latră violent, atacă tragătorul, e suspicios?
AM ciobanesti scrie:
.Adica un caine nu se naste ,nu creste,se dezvolta ,reproduce ,inconjurat de petarde ,deci testarea nu reprezinta mare lucru .

Tocmai datorită a ceea ce aţi scris mai sus, consider că testarea reprezintă mare lucru şi este foarte important să cunoşti reacţia exemplarului într-o situaţie limită, regizată ce-i drept în acest caz.
Totul depinde de temperamentul câinelui şi de instinctele acestuia, instinctul de conservare fiind foarte pronunţat în cazul majorităţii vieţuitoarelor. Un Ciobănesc Mioritic bun va fi acela care are doza instinctului de conservare optimă pt a-i asigura supravieţuirea într-o confruntare directă cu prădătorii (om, gadină). Ce este remarcabil la Ciobăneştii Româneşti, la Mioritic şi la alţi ciobăneşti e că uneori instinctul de conservare este inhibat voluntar până la sacrificiu; asta în primul rând datorită ataşamentului faţă de stăpân, turmă, pui. De exemplu, o femelă cu pui va lupta cu dârzenie, cu mai multă răutate cu 2 lupi puşi pe prăduit, ştiindu-şi puii la 20 m sub rădăcinile unui copac. Femela poate muri în încleştarea respectivă. În acest caz, instinctul de conservare a individului este surclasat de instinctul de conservare a speciei ceea ce pt. mine este fenomenal. Acelaşi lucru şi acelaşi sacrificiu se poate întâmpla datorită ataşamentul faţă de turmă a câinelui, bineînţeles în nişte circumstanţe speciale care depind de "n" factori. Nu zic că toţi sunt aşa sau ar trebui să fie aşa, dar e suficient să existe câteva astfel de situaţii. Şi înclin mai mult spre un Mioritic care reacţionează precum Astra sau Mara şi îl cred mai capabil sa facă faţă unei situaţii reale de orice gen. Bineînţeles nu există nici o garanţie pt că nu avem încă materiale din care să rezulte X situaţii. Tocmai de aceea testarea temperamentului exemplarelor care se promovează şi care fac parte din matcă este crucial în conservarea şi dezvoltarea viitoare a rasei. Aici intervine munca CRESCĂTORULUI. Nu e suficient să cheltuieşti bani pe expoziţii şi deplasări.

Sus 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Prima pagină » Intretinere » Comportament