aditzugl scrie:
Buna ziua ! nu am mai accesat de mult acest forum ! Dar revin cu un mesaj destul de suparator ! Ciobanescul meu mioritic , in varsta de 10 luni - CHEROO - sufera de PROGNATISM MANDIBULAR -partea superioara e mai in spate fata de cea inferioara ...nu stiu exact cu cati milimetri . Nu-i cauzeaza probleme acuma...dar ma gandesc pentru viitor! Daca stiti vreun tratament pentru aceasta maladie...va rog sa-mi lasa-ti un mesaj ! va multumesc !
Prognatismul (inferior sau superior) este un defect cu un anume grad de determinism genetic.
Nimeni nu este raspunzator de aparitia lui, nici macar crescatorul. Genetica este cea care decide.
Exista rase cu multi ani de selectie la care inca mai apare. Exista caini care prezinta prognatism si ai caror ascendenti nu au avut acest defect pe parcursul a mai multor generatii (ex. ciobanescul german sau rottweiler-ul).
Crescatorii responsabili de regula ofera o garantie daca acest defect apare. Nimeni, la nici o rasa nu garanteaza ca nu poate apare prognatismul, ci doar, daca e semnalat defectul, din montele ulterioare poate oferi un alt pui, daca si cumpararatorul mai doreste. Importanta e intelegerea pe care au avut-o sau chiar, contractul, daca a fost intocmit.
La fel, crescatorii responsabili si/sau proprietarii vor steriliza exemplarele la care a aparut prognatismul.
Cainele dumneavoastra, la varsta de zece luni, daca prezinta prognatism inferior va ramane asa. Personal nu cred in povestile ca sunt linii sau indivizi la care "se indreapta muscatura". Si chiar asa sa fie, acei caini prezinta o baza ereditara slaba sau sunt produsi hiperconsangvinizati.
Cat despre sanatatea cainelui, daca ar fi sa ne gandim ca exista rase la care prognatismul inferior este caracter de rasa (cane corso, dog de Bordeaux s.a.) care duc o viata absolut normala, nu cred ca vor fi probleme din acest punct de vedere nici la CHEROO.
Iubiti cainele la fel ca si pana acum si ... nu folositi cainele la reproductie.
Numai bine!