| Autor |
Mesaj |
|
Radu c
|
Scris: Lun Dec 21, 2009 4:24 am |
|
|
|
La ce temperatura negativa au mioritici nevoie de masuri speciale de protectie (tinuti in casa, cusca incalzita, etc). Eu i-am facut o cusca din lambriu destul de etansa izolata cu polistiren in care am pus paie. Deocamdata la -10 grade nu pare sa aiba nici un disconfort.
|
|
 |
|
 |
|
Sorin Iacob
|
Scris: Lun Dec 21, 2009 12:03 pm |
|
Membru din: Vin Noi 20, 2009 6:06 pm Mesaje: 929 Localitate: Iasi
|
|
Cred ca mioriticul rezista foarte bine la temperaturile negative ce pot apare in tara noastra, mai ales daca are si un adapost corespunzator. Pe langa adapost ar trebui sa primeasca si o hrana cu un aport de energie crescut sau sa-i suplimentam ratia zilnica cu 15-25%.
|
|
 |
|
 |
|
Oliviu Secara
|
Scris: Lun Dec 28, 2009 8:04 pm |
|
Membru din: Sâm Noi 21, 2009 10:24 pm Mesaje: 418 Localitate: Oradea
|
Uite-o p-a mea cum are zapada pe ea !! n-are nici o treaba chiar daca avea jumate din blana inghetata. Bineinteles i-am pus in culcus un material izolant ca lumea care nu mentine umezeala si se usuca repede. Asa se simt bine mioriticii la temperaturi din astea de 0 grade. Eu is de parere ca daca puiul este peste 6 luni nu are probleme cu frigul daca are macar un adapost ferit de umezeala si vant  Cred ca umezeala e cea care le creaza discomfort si le pune sanatatea in pericol (umezeala combinata cu frig extrem). Asa ca daca-s -20 C, mai cate un fulg ici colo dar cainele este uscat, n-are nici o problema...   si aici era dupa ce se scuturase bine de zapada ca pana am ajuns eu cu aparatul s-a si dezapezit.
_________________ Nu contează să faci cât mai mult, ci cât mai mult prin puţin.
|
|
 |
|
 |
|
Sorin Iacob
|
Scris: Lun Dec 28, 2009 8:23 pm |
|
Membru din: Vin Noi 20, 2009 6:06 pm Mesaje: 929 Localitate: Iasi
|
|
Asa este Oli, sa aveti grija cu "derapajele" care pot apare pe gheata in timp ce alearga, iar mioriticul cu blana uda nu trebuie periat, astfel se elimina si par sanatos.
|
|
 |
|
 |
|
Ovidiu Tatar
|
Scris: Mar Feb 09, 2010 6:18 am |
|
Membru din: Mar Dec 08, 2009 10:21 pm Mesaje: 188 Localitate: Brasov
|
Radu c scrie: La ce temperatura negativa au mioritici nevoie de masuri speciale de protectie (tinuti in casa, cusca incalzita, etc). Eu i-am facut o cusca din lambriu destul de etansa izolata cu polistiren in care am pus paie. Deocamdata la -10 grade nu pare sa aiba nici un disconfort. La noi a fost ghia ger (30-25 grade Celsius) iar cu toate astea amandoi mioritici mi am dormit in zapada...nu ca nu au cusca izolata, uscata si cu rumegus insa asa s- au simtit ele mai bine. Insa trebuie sa fie si hranite buna : "o hrana cu un aport de energie crescut sau sa-i suplimentam ratia zilnica cu 15-25%."(Sorin Iacob)
|
|
 |
|
 |
|
Pop Marius
|
Scris: Mar Oct 19, 2010 1:18 pm |
|
Membru din: Lun Iul 26, 2010 2:03 pm Mesaje: 292 Localitate: Targu Lapus
|
|
Cand sezonul rece bate la usa este intotdeauna insotit de zapada ,gheata ger si umiditate excesiva ,factori de mediu ce operezaza negativ asupra organismului. Imbolnavirile apar in general la cainii foarte tineri sau foarte batrini, cu imunitate scazuta, la femele gestante si la animalele carora nu li se asigura conditii concordante de trai. Temperaturile scazute din mediul extern predispun la aparitia afectiunilor respiratorii. Afectiunile respiratorii pot evolua sub diferite forme, conjunctivite, laringite, faringite, de cele mai multe ori aceste forme le intalnim impreunate. Pe linga inspirarea aerului rece ce are ca rezultat afectarea cailor respiratorii, adesea cateii inghit zapada sau gheata, favorizind aparitia amigdalitelor. Semnele clinice sint reprezentate de stranut, tuse, scurgeri nazale si oculare care se pot agrava fiind purulente. Animalele pot prezenta febra, nu maninca , vomita din cauza iritatiei faringiene. Tusea este la inceput uscata, apoi devine umeda. Cazurile grave sau netratate corespunzator se pot complica cu modificari pulmonare. Tratamentul vizeaza, pe linga inlaturarea factorilor determinanti, antibioterapia locala si generala, stimularea sistemului imunitar, vitaminoterapie, antiinflamatoare si in fuctie de caz antivomitive, antitusive, picaturi pentru nas, unguente oftalmice. Pe langa aceste boli de sezon mai putem intampina si problem de degeraturi si hipotermie. Degeraturile apar ca urmare a expunerii indelungate a tesuturilor la temperaturi foarte scazute si apar frecvent la nivelul extremitatiilor, urechi, coada care sint mai putin protejate de par si mai putin vascularizate. Hipotermia se produce in urma scaderii temperaturii corporale sub limitele fiziologice, ca urmare a expunerii indelungate a cainelui la temperaturi scazute. Aceasta se produce in cazul in care mecanismele interne de termoreglare au fost depasite ca urmare a agresiunii factorilor de mediu. Animalele devin foarte apatice, nu raspund la stimuli, respiratia este superficiala, pulsul slab si mucoasele anemice. Tratamentul de urgenta vizeaza restabilirea temperaturii corporale prin incalzire treptata. Pentru a preveni aparitia acestor boli grave in sezonul rece, proprietarii de caini pot lua o serie de masuri care variaza in functie de caracteristicile cainelui si mediul in care acesta traieste. Dupa plimbare, parul trebuie curatat de zapada si sters foarte bine. Cateii se joaca cu multa placere in zapada, dar trebuie supravegheati sa nu inghita zapada sau sa se tavaleasca cu urechile, mare atentie se pot produce otite. Pentru cainii care au crescut afara si care s-au adaptat treptat la temperarurile externe, sint necesare padocuri sau custi izolate, de dimensiuni corespunzatoare. O atentie deosebita trebuie acordata alimentatiei care asigura aportul energetic necesar cainelui pentru termoreglare.
|
|
 |
|
 |
|
dan marcu
|
Scris: Sâm Noi 06, 2010 6:16 pm |
|
|
|
Am avut o mioritica timp de 9 ani (acum doua) care dormea cu cea mai mare placere in zapada,desii avea posibilitatea sa intre oricand in casa , avand usits speciala. O data am cautato o jumatate de ora si ea dormea complet acoperita de zapada.
|
|
 |
|
 |
|