|
| Autor |
Mesaj |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Mie Feb 22, 2012 10:01 pm |
|
Membru din: Dum Noi 22, 2009 1:41 pm Mesaje: 444 Localitate: Oradea
|
Daca studiul de mai sus are dreptate atunci rasa asta "noua" s-a nascut direct in pericol de disparitie (intre 101-1000 femele reproducatoare) fiindca avem deja multi crescatori care reproduc numai dupa pedigree (adica daca exista sau nu pedigree) si dupa numarul de BOB-uri. Pe saitul ach.ro a fost postata o circulara in legatura cu "incrucisarea intre rase sau varietati" cu scopul de a largi baza genetica a raselor si "pentru a se evita si reduce problemele de sanatate determinate de o constructie neadecvata". Daca se vor alege pentru largirea bazei genetice a mioriticilor rase straine in loc de femele de "baraci", "caini de oi" ori cum mai vor unii sa le spuna doar ca sa nu intineze nobilul mioritic "pur", inseamna ca am trait degeaba 2000 de ani pe aici. Puteam face si noi un "terrier romanesc alb" dupa modelul terrierului rusesc negru si gata...
_________________ Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.
|
|
 |
|
 |
|
AM ciobanesti
|
Scris: Joi Feb 23, 2012 9:55 am |
|
|
,Corect sa moara snauterii de ciuda  dar ce ne facem cu denumirea rasei  Ii spunem intr-un fel sau In mai multe feluri  ,serios mai stie cineva ceva despre recoltarea ADN -ului si rezultatele acelei comisii ,multumesc frumos.
|
|
 |
|
 |
|
Sorin Iacob
|
Scris: Joi Feb 23, 2012 10:10 am |
|
Membru din: Vin Noi 20, 2009 6:06 pm Mesaje: 929 Localitate: Iasi
|
Nelu Albiter scrie: Daca studiul de mai sus are dreptate atunci rasa asta "noua" s-a nascut direct in pericol de disparitie (intre 101-1000 femele reproducatoare) fiindca avem deja multi crescatori care reproduc numai dupa pedigree (adica daca exista sau nu pedigree) si dupa numarul de BOB-uri. Pe saitul ach.ro a fost postata o circulara in legatura cu "incrucisarea intre rase sau varietati" cu scopul de a largi baza genetica a raselor si "pentru a se evita si reduce problemele de sanatate determinate de o constructie neadecvata". Daca se vor alege pentru largirea bazei genetice a mioriticilor rase straine in loc de femele de "baraci", "caini de oi" ori cum mai vor unii sa le spuna doar ca sa nu intineze nobilul mioritic "pur", inseamna ca am trait degeaba 2000 de ani pe aici. Puteam face si noi un "terrier romanesc alb" dupa modelul terrierului rusesc negru si gata... *Nelu, pai se lucreaza la o noua rasa, un spaniel romanesc, pekirom-ul era numit sub forma de gluma pana nu demult, dar iata ca se contureaza ca si rasa! Dl. Stan Horatiu este promotorul noii rase. http://www.spanielromanesc.ro
|
|
 |
|
 |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Joi Feb 23, 2012 8:21 pm |
|
|
AM ciobanesti scrie: ,Corect sa moara snauterii de ciuda  dar ce ne facem cu denumirea rasei  Ii spunem intr-un fel sau In mai multe feluri  ,serios mai stie cineva ceva despre recoltarea ADN -ului si rezultatele acelei comisii ,multumesc frumos. Pai sa-i spunem ciobanesc romanesc mioritic dar sa mai si semene a ciobanesc romanesc si daca e sa-i largim baza genetica sa o facem cu "baraci" nu cu caucazieni, ori komondori ori mai stiu eu ce. Nu cred ca la momentul de fata e nevoie de vreun semnal de alarma in privinta numarului de mioritici insa daca ne punem ochelari de cal si nu vedem cainii fara pedigree dar valorosi macar ca suport genetic se prea poate sa ajungem intr-o fundatura. Nu e musai sa fie feti-frumosii cainilor, trebuie doar sa prezinte tipicitate, sa fie sanatosi si sa nu aiba defecte grave; au fost postate destule poze cu exemplare de acest fel. In legatura cu pechinezul romanesc, prevad ca in 10-15 ani o venerabila doamna care a crescut pichinetzi vreo 60 de ani o sa se plimbe pe la o expozitie cu nepoteii, va ajunge langa ringul pechinezilor romanesti si o sa fie intrebata: -"Buni' ce caini is astia?" - "Nu stiu maica, n-am mai vazut asa ceva pe la noi... "
_________________ Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.
|
|
 |
|
 |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Joi Feb 23, 2012 8:24 pm |
|
|
AM ciobanesti scrie: serios mai stie cineva ceva despre recoltarea ADN -ului si rezultatele acelei comisii ,multumesc frumos. Dar de comisia de omologare mai stie cineva ceva? Traieste? Lucreaza? E in concediu?
|
|
 |
|
 |
|
Adi Curtean
|
Scris: Vin Feb 24, 2012 3:01 pm |
|
|
Nelule s-au inzapezit de cativa ani si asa au ramas  , poate ii va descoprei cineva dupa trecerea erei glaciare  , marea problema este sa nu aiba creerele afectat dupa aceasta hibernare 
|
|
 |
|
 |
|
Simona Mirescu
|
Scris: Joi Mar 01, 2012 9:11 am |
|
|
|
Poate deranjez iar orgolii dar as putea afla cine arbitreaza?din pacate nu sunt in tara si cel mai probabil voi ruga pe altcineva sa-mi inscrie cutanii - vom veni si noi la Predeal, nu am mai avut un sfarsit de saptamana liber cam de mult si vrem sa ne vedem cu drag si cu alti crescatori din alte colturi ale tarii(cazre vor putea veni). Multumesc!
|
|
 |
|
 |
|
Oliviu Secara
|
Scris: Joi Mar 01, 2012 10:01 am |
|
Membru din: Sâm Noi 21, 2009 10:24 pm Mesaje: 418 Localitate: Oradea
|
|
_________________ Nu contează să faci cât mai mult, ci cât mai mult prin puţin.
|
|
 |
|
 |
|
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori |
| |
|
|
Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
|
|
 |