| Autor |
Mesaj |
|
Radu c
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 7:45 am |
|
|
|
 |
|
 |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 10:31 am |
|
Membru din: Dum Noi 22, 2009 1:41 pm Mesaje: 444 Localitate: Oradea
|
|
Ce criterii conteaza pentru acest top? Daca e procentul de urmasi fara defecte importante, caracterul si sanatatea atunci il inscriu si eu pe RJCh Samio Erik (RCH Samio Crin [Select de Greycib x Ciobanita de Greycib] X Fulga de Arinis ). daca e mai importanta "frumusetea" pedigreeului si lungimea metrului folosit la masuratori atunci nu...
Calitati: -sanatatea -temperamentul -proportii corporale -miscarea si tot ce tine de ceea ce influenteaza miscarea (aplomburi, angulatii etc) -forma craniului -virilitatea si fertilitatea -nu am vazut nici un urmas, indiferent din ce femela, cu defecte care afecteaza sanatatea, utilitatea sau estetica.
Defecte: - talia (dupa unii "autori" ...) - roba nu foarte bogata.
_________________ Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.
|
|
 |
|
 |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 10:44 am |
|
|
|
P.S.: Nu e recomandat pentru cei ce cred ca mioriticul e un fel de mastiff peste care a cazut bitusa ciobanului (bitusa= suba aia de blana de oaie.)
_________________ Îndatã se rãsuceste pe loc si nãvãleste. Nu mai e, pare-se, acelasi câine. Ca si când deodatã ar fi intrat în el diavolul. Se repede ca turbat, pârâie crengile pe unde trece, latrã veninos, atacã, se suceste, atacã si din partea de dincolo.
|
|
 |
|
 |
|
Adi Curtean
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 10:57 am |
|
|
Radu c scrie: Am gasit pe un alt forum un post foarte interesant, care poate ajuta detinatorii de femele printre care ma numar si eu in alegerea unui mascul pt monta. http://www.animale.ro/forum/showthread. ... e=283#4234Radu nu cred ca domnul Gotca s-a referit la faptul ca doreste sa se faca un top (clasament) al masculior, ci mai mult la o mai mare promovare a rasei si sa se vada evolutia sau involutia ei, si ce ar trebui facut in continuare pentru a imbunatati lucrurile.
|
|
 |
|
 |
|
Costantin Gotca
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 11:54 am |
|
|
|
Baieti cred ca voi complicati lucrurile. Nu e vorba (in gandirea mea ) de vreo ierarhizare ci pur si simplu sa prezentam masculii ce exista la aceasta ora pentru a se putea analiza de cei interesati ce monte se poate face.Ma gadesc la arbitraj ,pt a fi un oarecare interes , se va face un clasament care nu fa avea un caracter oficial ci doar pt proprietari va conta.Adi a intuit bine la ce ma gandesc eu. Zic ca ar trebui sa si facem ceva nu numai sa teoretizam.Nelule tu cred ca te gandesti prea departe ,haideti sa vedem ce exista si dupa, cine are interes si nu numai sa urmareasca si altceva.
P.S. Nu vreau sa intru cu nimeni in conflict,mai ales prin intermediul formului.Daca cineva are totusi acest interes accept, dar numai fata in fata.
|
|
 |
|
 |
|
Costantin Gotca
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 11:58 am |
|
|
|
scuzati dezacordul........ce monte se POT face...!!!
|
|
 |
|
 |
|
Radu c
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 6:12 pm |
|
|
|
Poate e mult spus Top. Oricum s-ar numi cred ca este important. Niciodata masculii reprezentativi din acest moment nu au fost prezenti in aceiasi expozitie. Cred ca ar fi benefic pt rasa sa se cunoasca de catre detinatorii de femele care dintre masculi se potriveste mai bine cu femela fiecaruia (inaltime, masa corporala, grosime osatura, roba, etc) si astfel se va defini o directie. Eu sincer vreau sa montez femela in primavara dar nu am nici-o idée inca cu cine (ma intereseaza foarte tare caracterul) si din ce am mai citit pe aici mai sunt si altii in situatia mea. As prefera ca, calitatile si defectele pe care le enumera Nelu mai sus sa le aud din gura unor arbitri, nu a proprietarului si astfel as putea sa iau o decizie mult mai usor. Asta nu inseamna ca toata lumea va dori sa monteze cu masculul nr 1 pentru simplul fapt ca poate nu este potrivit pentru femela sa. Iar arbitajul sa fie neaparat descriptiv.
|
|
 |
|
 |
|
Adi Curtean
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 6:42 pm |
|
|
Ai mare dreptate Radu, si cu siguranta in cea ce te priveste asa vei face, dar cati crezi ca vor face? In al doilea rand si femela trebuie arbitrata nu doar masculul 
|
|
 |
|
 |
|
Nelu Albiter
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 6:54 pm |
|
|
|
Intr-adevar Adi zice bine despre intentia dl. Gotca, nu trebuie un top cu locul 1,2,3 etc. ci doar o lista cu masculii "de top" in reproductie mai ales.
|
|
 |
|
 |
|
Costantin Gotca
|
Scris: Mie Noi 17, 2010 7:59 pm |
|
|
Continui discutia ca ma motiveaza pt ca se discuta chiar relaxat, dupa mine, de cand particip pe acest forum. Eu insist sa cred ca noi proprietarii de caini o sa spunem public si ce defecte au cainii nostri, in special cele care se vad "cu ochiul liber" Cred ca trebuie sa trecem de secretomania penibila.Eu zic ca devin penibil cand ascund un defect al cainelui, pe care arbitrul mi-l remarca din prima,nu mai spun de crescatorii de pe margine cu experienta.Dau un exemplu, Gorun e spectaculos acum a "vrajit" multa lume din tara si strainatate, insa si din "avion "se vede culoarea actuala care nu prea e in standard. Daca peste un an nu-si schimba cul, stana il mananca!Adi, femele sunt mai multe arbitrate si pt ca omul si-a dorit drept de monta.Recunosc ca eu sunt nascut mai devreme si mi-am cam facut trburile,(si deci am timp) dar, ganditi-va ca fixand o intalnire la o anumita data ,cainii cel putin pana atunci vor beneficia de un plus de atentie.Nu cred ca cineva dintre noi(suntem totusi putini) cei ce detinem masculii,vrea sa vina cu exemplarul nepregatit!!! Dupa mine castigam si noi dar si cainii. Cei care ne permitem, putem dupa sa ne si tachinam si astfel "criza trece mai usor!!!!  p.s. e de bine in premiera pun si iconite!
|
|
 |
|
 |
|